Dohoda o voľnom obchode medzi EÚ a Južnou Kóreou - Jurkovičová, Simona (2018)
Cieľom diplomovej práce je vyhodnotenie dopadu Dohody o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Južnou Kóreou, ktorá vstúpila v predbežnú platnosť v roku 2011. Konkrétne sa jedná o dopad týkajúci sa zmien vzájomných ekonomických vzťahov EÚ a Kórey, ako aj účinkov dohody na prípad Českej a Slovenskej republiky. Prvá kapitola práce skúma vývoj vzájomého obchodu od 70. rokov minulého storočia, ako aj formálne usporiadanie vzťahov. Následne je v druhej kapitole bližšie priblížená samotná dohoda - obsah, význam a pozadie jej uzatvorenia. Tretia kapitola sa venuje situácii vzájomných ekonomických vzťahov a vývoju obchodnej bilancie po vstupe dohody v predbežnú platnosť, teda od roku 2011. Analyzuje najvýraznejšie zmeny, ako aj naplnenie očakávaní a obáv, ktoré boli s dohodou spájané pred jej vstupom v platnosť. Záverečná kapitola skúma dopad dohody na obchodnú spoluprácu medzi Južnou Kóreou na jednej strane a Českou a Slovenskou republikou na srane druhej. Súčasťou kapitoly sú aj výsledky dotazníkového šetrenia, ktoré prebehlo medzi českými a slovenskými spoločnosťami, aktívnymi v obchodných vzťahoch s Južnou Kóreou.