Finanční sankce ukládané vůči vlastním státním občanům - Eliášová, Alexandra (2018)
Dosavadní praxe států a mezinárodních organizací při ukládání finančních sankcí vyvolává otázku, zda mohou být tyto sankce uloženy vlastnímu státnímu občanovi. Uložení takové sankce by mohlo bránit státní občanství, jakožto pouto mezi státem a občanem, a také právo na majetek a jeho ochranu, které je každému občanovi garantováno. Tato problematika je čím dál víc aktuální z důvodu rostoucího počtu teroristických útoků, které jsou v posledních letech páchány. Finanční sankce slouží jako velmi vhodné donucovací opatření, které umožňuje teroristům zmrazit finanční prostředky a zabránit tak v páchání dalších útoků. Ve své práci srovnávám aktuální praxi států a mezinárodních organizací při ukládání finančních sankcí vůči vlastním státním občanům. Po srovnání jednotlivých rozhodnutí při ukládání sankcí jsem zjistila, že státní občanství ani právo na majetek nebrání ukládání finančních sankcí vůči vlastním státním občanům. Státní občanství není v žádném z těchto rozhodnutí zmiňováno, a co se týče práva na majetek, tak SDEU ve věci Kadi judikoval, že finanční sankce ve formě zmrazení majetku představují akceptovatelnou výjimku z práva na ochranu majetku.