Spokojenost klientů s nabídkou zájezdů CK Fischer - Linhartová, Veronika; Kalábová, Markéta; Petrů, Zdenka, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou spokojenosti klientů Cestovní kanceláře FISCHER, a. s. s nabídkou poskytovaných služeb. Práce je rozdělena do tří hlavních kapitol. V první kapitole jsou vymezeny základní pojmy, se kterými se nadále v práci pracuje, i pojmy, které jsou nezbytné pro pochopení dané problematiky. Každý pojem je charakterizován z několika úhlů pohledu, podle rozdílných přístupů autorů jednotlivých zdrojů. Druhá kapitola práce je věnována společnosti CK FISCHER. Je zde stručně shrnuta její historie a popsáno její postavení na českém trhu a portfolio produktů, a to za pomoci srovnání s jejím největším konkurentem – CK ČEDOK. Poslední kapitola se zabývá dotazníkovými šetřeními a jejich rozborem. Cílem bylo zjistit, jakým způsobem je nabídka CK FISCHER vnímána. První dotazník byl cílen na širokou veřejnost a druhý přímo na zákazníky CKF. Provedenými výzkumy bylo zjištěno, že stávající i potenciální klienti jsou s nabídkou CK FISCHER velmi spokojeni, a to i s určitými výhradami týkajícími se především delegátů a anglicky mluvících průvodců v rámci výletů v destinaci. Dále lze na základě zjištěných údajů říci, že pokud se v nadcházejících letech nezmění trendy cestovního ruchu, lze považovat postavení Cestovní kanceláře FISCHER, a. s. na českém trhu za stabilní.
Vedoucí práce: Markéta Kalábová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses