Certifikácia nástroja Service Desk - Bereš, Miroslav; Gála, Libor, 1965-; Fortinová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Diplomová práca sa venuje problematike certifikovania softwarových nástrojov service desk. Prvá časť práce obsahuje teoretické východiská service desku a certifikácie service desk nástroja. Ďalej sú v práci uvedené prístupy k certifikácii tohto nástroja. V tejto časti sú popísane 4 certifikačné autority, ktoré sa zaoberajú posudzovaním zhody service desk nástroja voči norme ITIL. V metodickej časti práce je uvedený postup podľa ktorého je táto problematika riešená. Ďalej sú v práci podľa identifikovaných kritérií vyhodnocované jednotlivé certifikačné autority. Pomocou viackriteriálneho hodnotenia variantov je následne vybraná najlepšia certifikačná autorita v kontexte sledovaných kritérií.Cieľom tejto diplomovej práce je porovnať prístupy k certifikácii nástroja service desk. K naplneniu toho cieľa musia byť splnené ďalšie čiastočné ciele:1.Predstaviť pojem service desk z rôznych hľadísk, pre celkové pochopenie problematiky2.Priniesť prehlaď o aktuálnych prístupoch k certifikovaniu service desk nástroja3.Definovanie hodnotiacich kritérií použitých na porovnávanie jednotlivých prístupovNajdôležitejším prínosom tejto práce je samotné vyhodnotenie certifikačných autorít pre nástroje service desk a vybratie tej najlepšej z pohľadu sledovaných kritérií.
Vedoucí práce: Libor Gála
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses