Postavenie žien v arabskom svete - Rehová, Sabína (2018)
Postavenie žien mosliských spoločností sa častejšie stáva centrom záujmov západných spoločností, preto je bakalárska práca zameraná na politickú a náboženskú situáciu v krajinách s islamským náboženstvom a ich vplyv na ženské práva a ich postavenie v týchto krajinách. Následnou komparáciou Tuniska a Saudskej Arábie práca sleduje, do akej miery je islamské právo v zvolených krajiných s odlišným prístupom k právam žien zodpovedné za ich degradované postavenie a aké iné faktory môžu za útlak ženskej populácie zodpovedať. Súčasťou práce je taktiež historický vývoj islamu, jeho hlavné prúdy a islamské právo šaría. Po teoretickom nahliadnutí do náboženstva v prvej kapitole je následne v obsahovej časti čitateľovi poskytnutá bližšia charakteristika oboch krajín a podrobný opis situácie v krajinách z pohľadu žien. Následne sú získané poznatky porovnávané pomocou komparačnej metódy, ktorá skúma aj iné príčiny danej problematiky.