Udržitelný rozvoj cestovního ruchu ve vybrané destinaci - Ústecký kraj - Chaloupecká, Adéla (2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou udržitelného rozvoje ve vybrané destinaci Ústecký kraj. Cílem práce je zanalyzovat a zhodnotit současný stav udržitelného rozvoje cestovního ruchu v Ústeckém kraji a navrhnout doporučení do budoucna.Teoretická část se věnuje historickému vývoji, vymezení pojmů udržitelného rozvoje a organizacím zasahující do této problematiky. Dále definuje udržitelný cestovní ruch a jeho formy. Praktická část charakterizuje Ústecký kraj a uvádí hlavní turistické atraktivity. V práci dochází k analýze strategických dokumentů kraje, které zasahují do udržitelného cestovního ruchu. Dále jsou zmapovány základní formy udržitelného cestovního ruchu. Podstatnou část práce tvoří analýza povědomí o udržitelném rozvoji cestovního ruchu v kraji provedená na základě dotazníkového šetření mezi potencionálními návštěvníky, rezidenty Ústeckého kraje a podnikateli.