Zhodnocení ekonomického přínosu cestovního ruchu pro město Světlá nad Sázavou - Prášek, David (2018)
Diplomová práce hodnotí přímé ekonomické přínosy cestovního ruchu ve městě Světlá nad Sázavou. Praktická část se věnuje hlubší analýze ekonomického dopadu cestovního ruchu na danou destinaci. Výzkum má za cíl zodpovědět následující hypotézy: Má zvyšující se návštěvnost města pozitivní dopad na vývoj zaměstnanosti? Existuje přímá úměra mezi návštěvností města a počtem podnikatelských subjektů, provozujících činnost v charakteristických odvětvích cestovního ruchu? Potvrzení daných hypotéz bylo splněno pomocí dotazníkového šetření prováděného v destinaci a osobními rozhovory s pracovníky zodpovědných organizací, od nichž byla také poskytnuta potřebná data. Na základě zjištěných údajů je možné konstatovat, že cestovní ruch ve městě Světlá nad Sázavou není polarizujícím odvětvím, ale tvoří pouze doplňkovou část ekonomiky destinace. I přes tuto skutečnost je však důležitým a zajímavým odvětvím, jenž generuje přes 2 % pracovních míst ve městě.