Spoločenská zodpovednosť českých študentov v oblasti odievania - Tyčiaková, Nikola (2018)
Diplomová práca na tému "Spoločenská zodpovednosť českých študentov v oblasti odievania" sa zaoberá konceptom spoločenskej zodpovednosti firiem (CSR), spoločenskou zodpovednosťou spotrebiteľov (CnSR) a negatívnymi dopadmi odevného priemyslu na spoločnosť a životné prostredie. Cieľom práce je vyhodnotiť postoje českých vysokoškolských študentov k spoločenskej zodpovednosti v oblasti odievania a tiež vyhodnotiť ich reálne spotrebné správanie pri nákupe produktov odevného priemyslu. K naplneniu tohto cieľa je využitá metóda kvantitatívneho výskumu, konkrétne dotazníkový prieskum. Z prieskumu vyplýva, že vo všeobecnosti sa respondenti zaujímajú o spoločenskú zodpovednosť, avšak málokedy sa tento záujem prejavuje v nákupnom správaní, čo predstavuje tzv. "green gap". Táto "zelená medzera" môže byť spôsobená mnohými faktormi, avšak dôležitú úlohu v tejto práci v kontexte módneho priemyslu zohráva faktor nevedomosti a neinformovanosti spotrebiteľov, ktorí mnohokrát nerozmýšľajú nad nepriaznivými vplyvmi odevného priemyslu, pretože o nich nevedia.