Kulturní specifika obchodních vztahů mezi USA a ČR - Fraňková, Kateřina (2018)
Téma diplomové práce reaguje na rostoucí internacionalizaci podnikání, což vede mimo jiné k potřebě znalostí a porozumění kulturním rozdílům. Jednotlivé národní kultury se tak staly předmětem bližšího zkoumání. V rámci této práce byla zkoumána specifika americké kultury z pohledu české národní kultury. Výzkum byl rozdělen na dvě části, které korespondují s výzkumnými otázkami. První část se zabývala výzkumem stereotypů a předsudků vůči americké kultuře, druhá část se pokusila nalézt americké kulturní standardy. Výsledkem práce je analýza a vzájemná komparace těchto dvou zjištění a z ní vyplývající konkrétní doporučení pro interkulturní spolupráci Čechů a Američanů. Tato diplomová práce tedy může sloužit jako zdroj informací pro Čechy, kteří se chystají za prací, studiem či za jiným účelem do USA nebo pro ty, kteří se připravují na spolupráci s americkými obchodními partnery.