Kulturní specifika obchodních vztahů mezi USA a ČR - Fraňková, Kateřina; Novotná, Eliška, 1944-; Dvořák, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2018)
Téma diplomové práce reaguje na rostoucí internacionalizaci podnikání, což vede mimo jiné k potřebě znalostí a porozumění kulturním rozdílům. Jednotlivé národní kultury se tak staly předmětem bližšího zkoumání. V rámci této práce byla zkoumána specifika americké kultury z pohledu české národní kultury. Výzkum byl rozdělen na dvě části, které korespondují s výzkumnými otázkami. První část se zabývala výzkumem stereotypů a předsudků vůči americké kultuře, druhá část se pokusila nalézt americké kulturní standardy. Výsledkem práce je analýza a vzájemná komparace těchto dvou zjištění a z ní vyplývající konkrétní doporučení pro interkulturní spolupráci Čechů a Američanů. Tato diplomová práce tedy může sloužit jako zdroj informací pro Čechy, kteří se chystají za prací, studiem či za jiným účelem do USA nebo pro ty, kteří se připravují na spolupráci s americkými obchodními partnery.
Vedoucí práce: Eliška Novotná
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2018
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2018
Keywords: mezinárodní podnikání; národní mentalita; interkulturní komunikace; stereotypy; Česko; Spojené státy americké; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; international business; national characteristics; intercultural communication; stereotypes; Czechia; United States; master's theses