Postavení Ruska na trhu s diamanty - Chubarova, Irina (2018)
Rusko je největším producentem surových diamantů na světě. Cílem práce je charakterizovat postavení Ruska na světovém trhu s diamanty. V první kapitole je představen základní přehled o diamantech a jejích vlastnostech, a také o mezinárodní klasifikaci diamantů. Jsou zde také specifikovány typy diamantových ložisek, typy těžby a zpracování diamantů a nejvýznamnější naleziště ve světě. Druhá kapitola poskytuje charakteristiku světového trhu s diamanty a historii jeho vývoje, definuje největší exportéry a importéry, zaměřuje se také na cenový vývoj a současné trendy na tomto trhu. Poslední kapitola je věnována pozici Ruska na trhu s diamanty, historii objevení prvních diamantových ložisek na jeho území a největším ruským diamantovým firmam, zejména společnosti ALROSA. Táto kapitola je také zaměřena na analýzu současných problémů a perspektiv budoucí účasti Ruska na trhu s diamanty.