Nové trendy v letecké přepravě (nízkonákladový přepravce) - Vlček, Martin (2018)
Tato práce pojednává o nových trendech v letecké přepravě se zaměřením na nízkonákladové aerolinky. Cílem práce je dokázat, zda má tento typ společnosti uplatnění na evropském trhu letecké přepravy. V první kapitole se věnuji historii letecké dopravy, organizacím IATA a ICAO a jednotlivým typům leteckých společností. Druhá kapitola je o současném stavu letecké přepravy v Evropě a jsou zde představeny společnosti Ryanair a Aer Lingus jakožto zástupci dvou různých koncepcí leteckých společností. Ve třetí kapitole jsou pak tyto srovnávány dle dat z výročních zpráv. Čtvrtá kapitola je věnována spotřebitelským preferencím a možným rizikům pro leteckou přepravu v budoucnu.