Orgány akciové společnosti a povinnost jednat s péčí řádného hospodáře - Soustružníková, Iveta (2018)
Diplomová práce se zabývá orgány akciové společnosti v souvislosti s povinností jednat s péčí řádného hospodáře. Cílem této práce je přiblížit historický vývoj institutu péče řádného hospodáře, vytvořit systematický přehled orgánů akciové společnosti a porovnat danou problematiku se slovenským pojetím. V první části práce je zmapován vývoj povinnosti jednat s péčí řádného hospodáře. Druhá a třetí část se věnují jednotlivým orgánům akciové společnosti, a to jak v dualistickém, tak monistickém systému vnitřní struktury, komparaci orgánů v jednotlivých systémech, rovněž dalším orgánům, které mohou v rámci akciové společnosti vznikat, a jejich povinnosti jednat s péčí řádného hospodáře. Čtvrtá část je zaměřena na odpovědnost vznikající z porušení péče řádného hospodáře, a sice na odpovědnost soukromoprávní a veřejnoprávní, resp. trestněprávní. Poslední, pátá, část porovnává danou problematiku se slovenským pojetím.