Orgány akciové společnosti a povinnost jednat s péčí řádného hospodáře - Soustružníková, Iveta; Kříž, Radim, 1965-; Hásová, Jiřina, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Diplomová práce se zabývá orgány akciové společnosti v souvislosti s povinností jednat s péčí řádného hospodáře. Cílem této práce je přiblížit historický vývoj institutu péče řádného hospodáře, vytvořit systematický přehled orgánů akciové společnosti a porovnat danou problematiku se slovenským pojetím. V první části práce je zmapován vývoj povinnosti jednat s péčí řádného hospodáře. Druhá a třetí část se věnují jednotlivým orgánům akciové společnosti, a to jak v dualistickém, tak monistickém systému vnitřní struktury, komparaci orgánů v jednotlivých systémech, rovněž dalším orgánům, které mohou v rámci akciové společnosti vznikat, a jejich povinnosti jednat s péčí řádného hospodáře. Čtvrtá část je zaměřena na odpovědnost vznikající z porušení péče řádného hospodáře, a sice na odpovědnost soukromoprávní a veřejnoprávní, resp. trestněprávní. Poslední, pátá, část porovnává danou problematiku se slovenským pojetím.
Vedoucí práce: Radim Kříž
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses