Neutrální Finsko a jeho působení v OSN a spolupráce s NATO - Vítková, Jana; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Stejskalová, Kristýna; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Diplomová práce zkoumá zahraniční politiku Finska jako malého a neutrálního státu, konkrétně jeho činnost v rámci dvou mezinárodních organizací - Organizace spojených národů a Severoatlantické aliance. OSN pro Finsko představuje již tradiční působiště, které mu již od získání členství v roce 1955 umožňuje prosazovat jeho zájmy a podílet se na mezinárodním dění. Naopak NATO představuje organizaci, se kterou Finsko pouze spolupracuje, a to od 90. let 20. století. S působením Finska jako partnera této vojenské aliance souvisí i otázka jeho neutrality. V teoretické části se práce zabývá problematikou malých států v mezinárodních vztazích, specifickým charakteristikám jejich zahraniční politiky a zahraničně-politickým strategiím. Druhá část zkoumá roli a význam neutrality v zahraniční politice Finska jako malého státu. Třetí část se věnuje jeho působení jako malého a neutrálního státu v OSN a ve spolupráci s NATO.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses