Analýza potenciálu Brna jako cílové destinace kongresového cestovního ruchu - Kolomazník, Martin (2018)
Tato bakalářská práce pojednává o kongresovém cestovním ruchu v České republice a Polsku. Cílem práce je analyzovat předpoklady Brna pro rozvoj tohoto odvětví, a na základě komparace s Vratislaví stanovit silné a slabé stránky města a navrhnout možná zlepšení. První dvě kapitoly práce jsou čistě teoretické a vysvětlují teorii nezbytnou pro snadné porozumění dalším kapitolám. V úvodu první kapitoly jsou vysvětleny pojmy kongresový cestovní ruch a MICE segment. Dále jsou zde popsány efekty, kongresového cestovního ruchu a mezinárodní organizace z tohoto odvětví. Druhá kapitola se zabývá teorií konkurenceschopnosti. Konkurenceschopnost je zde definována jak obecně, tak i v oblasti cestovního ruchu. V této části jsou zmíněné metody měření konkurenceschopnosti v cestovním ruchu a uvedeny předpoklady pro rozvoj kongresového cestovního ruchu navrhované českými i zahraničními autory. Na závěr této kapitoly jsou zvoleny a popsány faktory pro porovnávání v rámci této práce. Třetí a čtvrtá kapitola jsou totožné svou strukturou, neboť v obou jsou analyzovány stejné zvolené předpoklady v konkrétní lokalitě. V případě třetí kapitoly se jedná o Brno, ve čtvrté kapitole je zkoumána Vratislav. Poslední kapitola na základě komparace hodnotí silné a slabé stránky Brna a navrhuje možná zlepšení do budoucna. Na základě této komparace se Brno ukázalo být v mnoha faktorech konkurenceschopné na mezinárodní úrovni. Pro rozvoj tohoto odvětví je však nezbytné zajistit snažší dostupnost města v rámci Evropy a vylepšit propagace destinace.