Zahraničnopolitické témy v parlamentných voľbách v Rakúsku 2017 - Gurgoľová, Klaudia (2018)
Predmetom bakalárskej práce je skúmanie väzby medzi voľbami a zahraničnou politikou. Cieľom práce je zistiť, či sa strany vo svojich programových dokumentoch pre rakúske parlamentné voľby v roku 2017 zaoberajú aj zahraničnou politikou. Ak áno, druhotným cieľom je zistiť, ktoré zahraničnopolitické témy strany diskutovali a v akom veľkom rozsahu sa im v pomere k národným témam venovali. Taktiež si autorka stanovila hypotézu, že strany boli vo svojich názoroch konštantné. Pre splnenie stanovených cieľov je použitá analýza primárnych dát. Na základe analýzy sa podarilo potvrdiť prítomnosť zahraničnopolitických tém vo volebných programoch tých rakúskych strán, ktoré získali miesta v Rakúskom parlamente. Strany sa najviac zaoberali témami Európskej únie a migrácie. Pokiaľ ide o rozsah, strany venovali zahraničnej politike len malý zlomok ich programov. Autorke sa ďalej podarilo potvrdiť aj stanovenú hypotézu, tzn. politické strany boli vo svojich názoroch stále.