Ekonomicko-politická transformace vybraných postsovětských zemí (Rusko, Ukrajina) - Kuckirová, Mariana; Vlčková, Jana; Bič, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Země bývalého Sovětského svazu, kromě pobaltských států, se stále potýkají s politickými a ekonomickými problémy. Přechod od centrálně plánované ekonomiky k tržnímu hospodářství byl velmi komplikovaný a stále se nedaří úspěšně transformovat. Cílem mé práce je zhodnotit průběh transformace Ukrajiny a Ruska a jejích současnou politicko-ekonomickou situaci. Klíčovým prvkem pro úspěšný přechod byla devadesátá léta, kdy se formoval stát a nový právní rámec. Docházelo také k přeměně státního vlastnictví na soukromé. Nedostatečně rozvinutý bankovní sektor je stále silně ovlivňován vládními zástupci. Podnikatelské prostředí, které je důležité pro ekonomiku se stále potýká s korupcí. Země v současné době zažívají vzájemné politické problémy. Vzhledem k Ukrajinské krizi a sankcím uvalených na Rusko, obě země zaznamenaly úpadek ekonomiky. Úroveň transformace stagnuje i díky stále vysokému podílu korupce v soudnictví a ve vládním sektorů. Pomalý vývoj je způsoben i nedostatečně rychlými a efektivními reformami v obou zemích, které bývají bržděný určitými skupinami. Politicko-ekonomická transformace Ruska a Ukrajiny tak stále nedosáhla úrovně zemí střední a východní Evropy.
Vedoucí práce: Jana Vlčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses