Právní úprava daní z nezdravých potravin ("sugar tax"/"fat tax") ve vybraných členských státech EU - Kysilka, Miroslav (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá právní úpravou daní z nezdravých potravin. Představuje mimo jiné obezitu jako celosvětový problém a definuje nezdravé potraviny a jejich dopad na lidské tělo. Bakalářská práce nastiňuje první pokusy států o regulaci nezdravých potravin spolu s programy Evropské unie bojujících proti obezitě. Cílem této práce je posoudit legislativu vybraných zemí ve vztahu k daním z nezdravých potravin spolu s vyhodnocením jejich efektivnosti. Práce je založena na komparaci právních úprav daní z nezdravých potravin ve vybraných členských státech Evropské unie, jimiž jsou Dánsko, Finsko, Maďarsko, Francie a Velká Británie. Dopady těchto právních úprav jsou rozděleny na pozitivní a negativní. Vyhodnocení jednotlivých právních úprav společně se zamyšlením se, zda-li by jiné formy regulace nebyly vhodnější formou pro boj proti obezitě, jsou hlavními přínosy této bakalářské práce.