Právní úprava daní z nezdravých potravin ("sugar tax"/"fat tax") ve vybraných členských státech EU - Kysilka, Miroslav; Grmelová, Nicole, 1975-; Hubková, Pavlína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá právní úpravou daní z nezdravých potravin. Představuje mimo jiné obezitu jako celosvětový problém a definuje nezdravé potraviny a jejich dopad na lidské tělo. Bakalářská práce nastiňuje první pokusy států o regulaci nezdravých potravin spolu s programy Evropské unie bojujících proti obezitě. Cílem této práce je posoudit legislativu vybraných zemí ve vztahu k daním z nezdravých potravin spolu s vyhodnocením jejich efektivnosti. Práce je založena na komparaci právních úprav daní z nezdravých potravin ve vybraných členských státech Evropské unie, jimiž jsou Dánsko, Finsko, Maďarsko, Francie a Velká Británie. Dopady těchto právních úprav jsou rozděleny na pozitivní a negativní. Vyhodnocení jednotlivých právních úprav společně se zamyšlením se, zda-li by jiné formy regulace nebyly vhodnější formou pro boj proti obezitě, jsou hlavními přínosy této bakalářské práce.
Vedoucí práce: Nicole Grmelová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses