Moderní komunikační technologie jako nástroj kontroly společnosti - Švec, Jan (2018)
Dopady využívání ICT na společnost úzce souvisí s aktuálními specifickými podmínkami a je závislý na okolním prostředí i jednání aktérů na různých úrovních. V řadě případů bývají ICT používány k nedemokratickým praktikám, a to v politických režimech různých typů. Cílem práce je určit a porovnat základní charakteristiky systému kontroly internetu v Rusku a v Číně, a dále specifikovat, jaké metody aplikují státní orgány těchto zemí ve sféře používání ICT ke konrole společnosti. Stanovený cíl je na základě provedeného výzkumu realizován v závěru práce v podobě strukturovaných tabulek, které poskytují stručný přehled specifik obou zemí v oblasti kontroly internetu a uplatňovaných metod používání ICT jako nástroje ke kontrole společnosti.