Soudobý konflikt se Severní Koreou : faktory krizového vývoje - Kolomazník, Filip; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Jebavá, Jaroslava; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
V dubnu a květnu 2018 jsou plánována bilaterální jednání severokorejských představitelů s jejich jihokorejskými a americkými protějšky. Hlavními tématy rozhovorů mají být otázky denuklearizace a potenciálního sjednocení obou Korejí. Přitom dochází k bezprecedentnímu stupňování napětí. Toto napětí zapříčinila řada odlišných faktorů. V předkládané diplomové práci jsou identifikovány čtyři hlavní faktory – historického, osobnostního, ekonomického a kulturního charakteru. Cílem práce je identifikovat, které z těchto faktorů stály za eskalací konfliktního stavu se severokorejským režimem. Stojí za gradací napětí na poloostrově odkaz Korejské války, resp. pokračování zástupné války světových mocností? Jsou to osobnosti Kim Čong-una a Donalda Trumpa, které stojí za zhoršenou bezpečnostní situací? Anebo lze příčiny hledat v hroutící se severokorejské ekonomice a s tím spojenou snahou režimu o zachování mocenského postavení? Případně lze eskalaci konfliktního vývoje přisuzovat střetu odlišných kultur v důsledku globalizace? Tyto a další dílčí výzkumné otázky budou zodpovězeny k naplnění ultimativního cíle, kterým je identifikace klíčového faktoru, jenž krizový vývoj zapříčinil.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses