Ochrana spotřebitele v Evropské unii na příkladech ze Španělského království - Vrbková, Zuzana (2018)
Práce pojednává o ochraně spotřebitele v Evropské unii, přičemž vychází z klíčové charakteristiky této unijní politiky, totiž sdílené pravomoci, která se v oblasti ochrany spotřebitele uplatňuje mezi Evropskou unií a členskými státy. Jako reprezentant členských států bylo vybráno Španělské království. Cílem je zhodnotit roli národního státu a Evropské unie ve spotřebitelské politice a rozdělení pravomocí mezi oběma subjekty. První část práce popisuje vývoj komunitární politiky ochrany spotřebitele od počátků v 70. letech 20. století po současnost. Druhá část analyzuje šest soudních případů ze španělského prostředí, na nichž je demonstrován rozsah pravomocí Evropské unie a národního státu. Práce dochází k závěru, že ve věci ochrany spotřebitele nelze mezi kompetencí Evropské unie a národního státu vždy jednoznačně rozlišovat a že pravomoci ve většině případů náleží orgánům členského státu, které však různými způsoby zohledňují unijní legislativu.