Ochrana spotřebitele v Evropské unii na příkladech ze Španělského království - Vrbková, Zuzana; Sankot, Ondřej, 1988-; Straková, Eliška; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Práce pojednává o ochraně spotřebitele v Evropské unii, přičemž vychází z klíčové charakteristiky této unijní politiky, totiž sdílené pravomoci, která se v oblasti ochrany spotřebitele uplatňuje mezi Evropskou unií a členskými státy. Jako reprezentant členských států bylo vybráno Španělské království. Cílem je zhodnotit roli národního státu a Evropské unie ve spotřebitelské politice a rozdělení pravomocí mezi oběma subjekty. První část práce popisuje vývoj komunitární politiky ochrany spotřebitele od počátků v 70. letech 20. století po současnost. Druhá část analyzuje šest soudních případů ze španělského prostředí, na nichž je demonstrován rozsah pravomocí Evropské unie a národního státu. Práce dochází k závěru, že ve věci ochrany spotřebitele nelze mezi kompetencí Evropské unie a národního státu vždy jednoznačně rozlišovat a že pravomoci ve většině případů náleží orgánům členského státu, které však různými způsoby zohledňují unijní legislativu.
Vedoucí práce: Ondřej Sankot
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses