Proměna politiky USA vůči Venezuele za vlády Donalda Trumpa - Medová, Ilona; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Po zvolení Donalda Trumpa celý svět očekával, zda vyplní své sliby z předvolební kampaně a změní tak zásadně podobu zahraniční politiky. Spojené státy jsou země, která svými rozhodnutími ovlivňuje celé mezinárodní společenství a okolní aktéři se podle jejího směru orientují. Přesto existuje výjimka a tou je Venezuela. Tato práce řeší proměnu zahraniční politiky Spojených států amerických vůči Venezuele a jejím cílem je poskytnou argumenty výrazné změně její podoby ve funkčním období Trumpa. Práce se zaměřuje zejména na hledání argumentů v souvislosti se změnou v mezinárodních vztazích, v regionální politice a konečně ve vztahu k vnitropolitické situaci ve Venezuele. K řešení bylo použito metod analýzy a komparace, obou pro pochopení vedení zahraniční politiky amerických prezidentů, a jedná se konkrétně o Bushe, Obamu a Trumpa. Na základě poznatků vzešlých z tohoto zkoumání jsme zjistili, že Trumpova změna ve vedení zahraniční politiky je opodstatněná, našli jsme pro ni argumenty v předem zvolených kategoriích. Výsledky této práce umožňují nahlédnout na kritéria, které jsou zásadní nejen pro formování zahraniční politiky vůči Venezuele, ale i obecně.
Vedoucí práce: Jan Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses