Srovnání maloobchodní sítě v České republice a ve Velké Británii - Janoštík, Ondřej (2018)
Tato bakalářská práce srovnává maloobchodní prostředí dvou evropských zemí – České republiky a Spojeného Království Velké Británie a Severního Irska (dále jen Velké Británie). Hlavním cílem práce je tato prostředí představit a následně je porovnat. V práci jsou srovnávány největší maloobchodní řetězce na českém a britském trhu, ale také česká a britská nákupní centra. Dalším cílem práce je zjistit, jaké jsou preference návštěvníků nákupních center a jak se liší pohled českých a britských zákazníků na řetězce Tesco a Marks & Spencer pomocí vlastního výzkumu. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V první kapitole jsou představeny základní pojmy maloobchodní problematiky a ty jsou nadále uvedeny do vzájemných souvislostí. Ve druhé kapitole jsou představena a porovnána maloobchodní prostředí České republiky a Velké Británie. Třetí a čtvrtá kapitola jsou věnovány praktické části – výzkumu, který zjišťuje nákupní chování českých a britských spotřebitelů. Pátá kapitola představuje návrhy a doporučení vyplývající se zjištěných skutečností. Závěr obsahuje celkové shrnutí maloobchodní problematiky.