Ekonomické zájmy ČLR v subsaharské Africe - Nasirova, Ekaterina (2018)
Diplomová práce se zaměřuje na národní zájmy Čínské lidové republiky v ekonomické sféře. Cílem diplomové práce je zhodnocení ekonomických zájmů Číny v subsaharské Africe. Úvodní kapitola definuje koncept „národní zájem“ z hlediska různých teorií mezinárodních vztahů. Druhá kapitola se věnuje základnímu vývoji čínsko-afrických vztahů a uvádí dokument „Africká politika Číny“. Třetí kapitola analyzuje ekonomiky Číny a subsaharské Afriky a jejich vzájemné ekonomické vztahy na základě výše uvedeného dokumentu. Poslední kapitola zhodnocuje zahraniční cíle Číny v kontextu ekonomické spolupráce se subsaharským regionem.