Příjmové nerovnosti v Číně - Rozmahel, Jakub (2018)
Cílem této bakalářské práce je popsat vývoj příjmové nerovnosti v Čínské lidové republice od započetí ekonomických reforem v roce 1978 do současnosti a zhodnotit hlavní příčiny jejího růstu. Vedlejším cílem je zjistit jaký vliv má na čínskou příjmovou nerovnost faktor vzdělání. První kapitola poskytuje teoretický rámec fenoménu příjmové nerovnosti a uvádí ho do světového kontextu. Druhá kapitola je zaměřena na ekonomický vývoj Číny a uvádí ho do vztahu s vývojem příjmových nerovností. Pozornost je věnována především specifikum čínského prostředí a jednotlivým politikám, které měly vliv na změny příjmových nerovností. Konec kapitoly se detailněji věnuje faktoru vzdělání a jeho vztahu k příjmovým nerovnostem v Číně.