Zajištění dluhu - Marešová, Veronika (2018)
Tato práce se zabývá tématem zajištění dluhu podle občanského zákoníku účinného od 1. 1. 2014. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola se zabývá vývojem závazkového práva a institutem zajištění. Poté vymezuje základní pojmy a v neposlední řádě koncepčně vymezuje pojmy utvrzení a zajištění dluhu, dluh a závazek. Ve druhé kapitole jsou analyzovány obligační zajišťovací prostředky, které jsou následně komparovány s dřívější právní úpravou občanského a obchodního zákoníku. Třetí kapitola se zabývá věcně-právními zajišťovacími prostředky, které jsou také komparovány s dřívější právní úpravou občanského a obchodního zákoníku. V průběhu celé práce dochází zároveň k analýze judikaturních soudních rozhodnutí, jež mohou být použita i na současnou právní úpravu občanského zákoníku.