Zajištění dluhu - Marešová, Veronika; Hásová, Jiřina, 1954-; Švarc, Zbyněk, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Tato práce se zabývá tématem zajištění dluhu podle občanského zákoníku účinného od 1. 1. 2014. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola se zabývá vývojem závazkového práva a institutem zajištění. Poté vymezuje základní pojmy a v neposlední řádě koncepčně vymezuje pojmy utvrzení a zajištění dluhu, dluh a závazek. Ve druhé kapitole jsou analyzovány obligační zajišťovací prostředky, které jsou následně komparovány s dřívější právní úpravou občanského a obchodního zákoníku. Třetí kapitola se zabývá věcně-právními zajišťovacími prostředky, které jsou také komparovány s dřívější právní úpravou občanského a obchodního zákoníku. V průběhu celé práce dochází zároveň k analýze judikaturních soudních rozhodnutí, jež mohou být použita i na současnou právní úpravu občanského zákoníku.
Vedoucí práce: Jiřina Hásová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses