Role agentury FRONTEX v řízení evropské migrační krize - Nulíčková, Pavla (2018)
Hlavním cílem této diplomové práce je formulování zjištění, zda agentura Frontex provádí svou činnost v rámci příslušných právních mezí, zda svými zásahy neohrožuje lidská práva a zda je právní i faktická ochrany vnějších hranic EU správně koncipována. Úvodní teoretická část práce zkoumá nejen vznik, vývoj a hlavní oblasti působení Frontexu, ale i transformaci této agentury v důsledku evropské migrační krize. V hlavní části práce je analyzována praktická spolupráce Frontexu s členskými státy EU i s tzv. „třetími zeměmi“, jeho financování, personální zastoupení a v neposlední řadě i jednotlivé případy zkoumané Evropským veřejným ochráncem práv, ve kterých byl Frontex nařčen z porušování lidských práv. Vedle analýzy je zde použita také metoda komparace, a to především při porovnávání teoretických zásad a pramenů práva s realitou. V závěru se nachází kritické zhodnocení celého konceptu této agentury, odpovědi na stanovené hypotézy a doporučení pro budoucí vývoj.