Reflexe mnichovské dohody 1938 v politickém prostředí SRN - Kuchaříková, Nikola (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá jedním z nejvýznamnějších mezníků česko-německých vztahů – Mnichovskou dohodou. Cílem práce je analýza procesu oduznání Mnichovské dohody ze strany SRN a nalezení odpovědi na otázku proč k jejímu prohlášení za neplatnou došlo až po tak dlouhé době. Vzhledem k tomu, že tato dohoda byla přijata pod hrozbou války, je v teoretické části přiblížen nejen vývoj Německa, ale i principy, varianty a úspěšná aplikace nátlakové diplomacie. Dále je zkoumána platnost dohody a její „odčinění“ ze strany signatářů. V poslední klíčové kapitole je pak analyzován samotný proces oduznání Mnichovské dohody v politickém prostředí SRN.