Exportní politika ČR - Malínek, Vít (2018)
Práce se zabývá exportní politikou České republiky a také komparací této politiky se Švédskem. Teoretická část diplomové práce se zabývá základními pojmy v rámci teorie mezinárodního obchodu, konkrétněji tedy pojmy jako zahraniční obchod, zahraničně obchodní politika, ekonomická diplomacie a exportní politika. Dále jsou zmíněny základní nástroje zahraničně obchodní politiky a také nástroje exportní politiky. V praktické části je zmíněna aktuální situace v zahraničním obchodě České republiky a Švédska, která je doplněna o statistiky v podobě grafů a tabulek. U obou států je dále popsáno institucionální zajištění exportní politiky a taktéž jsou vypsány základní strategické cíle a vize vyplývající z exportních strategií. Na konci každé kapitoly je zároveň doplněna vzájemná komparace. Cílem této práce je podrobně vysvětlit a popsat exportní politiku České republiky a případně určit, zda se v ní nachází místo pro změny. Vedlejším cílem je pak porovnání exportních politik České republiky a Švédska.