Evropská migrační politika v teorii a praxi - Krlišová, Zdeňka (2018)
Diplomová práce se zaměřuje na charakteristiku imigrační politiky Evropské unie v kontextu současné migrační krize zejména v letech 2015–2017, která vyvolala debaty o kvalitě fungování evropské imigrační politiky. Hlavním cílem práce je zjistit, zda postupný přesun imigrační politiky na nadnárodní úroveň přináší pozitivní výsledky a vede k racionalizaci imigrační politiky. Tyto pozitivní výsledky by se pak měly odrážet v posunu veřejného mínění, které přestává vnímat imigraci pouze jako hrozbu. Práce přináší ucelený náhled na migrační krizi v rámci vymezených teorií a konkrétně analyzuje reakce vlád a veřejného mínění v Německu, Itálii a České republice.