Dvojí kvalita potravin v Česku a v Německu - Havlíček, Petr (2018)
Práce se zabývá problematikou dvojí kvality potravin, a to konkrétně srovnáním kvality potravin, které se prodávají na trhu v Česku a v Německu. To bylo provedeno porovnáním složení deklarovaného na obalech potravinářských výrobků. U výrobků s rozdílným složením byl pak proveden senzorický test na vzorku respondentů, během kterého vybírali dle svých preferencí mezi českou a německou alternativou daného výrobku.Celé srovnání bylo provedeno v roce 2018, tedy již po několika předešlých nezávislých testech a zároveň velké medializaci celé kauzy. Uvedený rok je rovněž spojen s vysokým zájem ze strany Evropské unie a její snahou řešit celý problém na nadnárodní úrovni.Výstupem práce je zjištěný podíl výrobků, které vykazovali odlišné složení v závislosti na trhu, na který jsou dodávány včetně výsledků senzorického testu, jehož cílem bylo ověřit oprávněnost rozdílného složení pro jednotlivé trhy v závislosti na chuťových preferencích spotřebitelů.