Sociálněprávní aspekty volného pohybu zaměstnanců a samostatně výdělečně činných osob v Evropské unii - Kvapilová, Nikola (2018)
Diplomová práce pojednává o koordinaci systémů sociálního zabezpečení na unijní úrovni, o její působnosti, principech a omezeních. Zaměřuje se především na zaměstnance a osoby samostatně výdělečně činné. Práce se věnuje i sociální politice EU a přibližuje právní úpravu volného pohybu zaměstnanců a samostatně výdělečně činných osob. Hlavním cílem práce je zhodnotit právní úpravu koordinace a navrhnout případná zlepšení. Dílčím cílem práce je posoudit povinnosti zaměstnanců a samostatně výdělečně činných osob, které migrují za prací z České republiky do jiného členského státu.