Vybrané ekonomické determinanty skotského separatismu - Vejvodová, Kateřina (2018)
Práce pojednává o problematice skotských separatistických tendencí, neboť separatismus jako jev destabilizujícího charakteru by mohl vést k rozpadu Spojeného království, jedné z největších ekonomik světa, a tím výrazně poškodit stav světové ekonomiky jako celku. Práce sice navazuje na kulturní, politické a historické poznatky o skotském separatismu, ale věnuje se popisu a analýze vybraných ekonomických faktorů, mezi něž patří popis problematiky welfare state, který je zaměřen na komparaci veřejných výdajů Skotska a Anglie. Dále sem spadá zhodnocení stavu zásob nerostných surovin a odhadnutí budoucích potenciálních příjmů Skotska i Spojeného království plynoucích z produkce ropy a zemního plynu. Posledním ekonomickým faktorem je charakteristika obchodně-ekonomického modelu Skotska, přičemž se věnuje pozornost hlavně provázanosti obou ekonomik za pomoci komparace PZI a exportů. Cílem práce je tedy analýza vlivu vybraných ekonomických determinantů na separatistické tendence ve Skotsku a metodou práce je jedno-případová hloubková studie, která většinou využívá doplňkové komparace. Práce dospěla k závěru, že skotský separatismus není vybranými ekonomickými determinanty podněcován, neboť z nich neplynou větší ekonomické výhody.