Analýza loajality zákazníka drogerie Rossmann - Dangová, Thuy Trang (2018)
Bakalářská práce se zabývá loajalitou zákazníka a jejím významem pro firmu. Cílem práce je prozkoumat vztah zákazníka a míru jeho loajality k drogistické síti Rossmann. Práce je rozdělena do dvou částí. Teoretická část je věnována chování spotřebitele a faktorům působícím na jeho rozhodování. Pak se zabývá definicí pojmu loajalita zákazníků a jednotlivými metodami marketingového výzkumu. Dále představuje drogerii Rossmann a její program na podporu loajality zákazníka. Praktická část se zaměřuje na vlastní výzkum. Prostřednictvím dotazníkového šetření zkoumáme informovanost zákazníků o věrnostním programu drogerii Rossmann a míru jeho využití. Podle výsledku výzkumu navrhneme některá doporučení na zlepšení. Provedeným výzkumem jsme zjistili, že lidé mají nízké povědomí o věrnostním programu drogerie Rossmann, což naznačuje i malý počet registrovaných členů. Na základě zjištěných údajů je možné posoudit význam loajálních zákazníků pro budoucí růst firmy.