Spolupráce bankovní a podnikatelské firmy - Lhotáková, Johana (2018)
Práce se zaměřuje na spolupráci mezi bankovními a podnikatelskými firmami. Jejím cílem je vyhodnotit a analyzovat vztah bankovních a podnikatelských institucí a pokusit se odpovědět na otázky současných spekulací o sloučení agentur EGAP, ČEB, CzechTrade a CzechInvest. V první kapitole jsou teoreticky vymezeny instituce podporující export včetně jejich služeb. Další kapitola se věnuje bankovnímu systému ČR, jeho rozdělení, působnosti České národní banky a následnému hodnocení podnikatelského prostředí České republiky, počítaje přínosy podnikání, projekty věnující se podnikatelské aktivitě ČR a závěrem zmíněnou aktivitu analyzuje. V další části práce je detailně rozebrána Exportní strategie ČR pro období 2012-2020, včetně její aktualizované verze z roku 2016, dále jsou zhodnoceny její vize a cíle a na konec je rozebrána otázka sloučení CzechTrade a CzechInvest. Závěrečná část práce se věnuje analýze spolupráce České exportní banky a Exportní garanční a pojišťovací společnosti, jejich dosavadní činnosti, společným projektům a jejich případnému sloučení.