Integrace podnikových aplikací z pohledu udržovatelnosti a rozšiřitelnosti - Růžička, Jan (2018)
Vzhledem k heterogenitě dnešních podnikových informačních systémů a současné nutnosti jejich koherentního fungování vyvstává dnes stále častěji nutnost vytváření integrací pod-nikových aplikací. Tyto integrace mohou být realizovány za použití velmi jednoduchých postupů při řešení propojení dvou či několika málo aplikací. Na druhé straně jsou ovšem i případy, kdy je nutné propojit větší množství aplikací nebo systémů, v jejichž rámci se přenášejí velké objemy dat. Každá integrace může mít svá úskalí, která přinášejí pro orga-nizaci určitou zátěž. V případě, že je integrace správně provedena, přináší pak společnostem nemalý užitek a konkurenční výhody. Naproti tomu však nastávají i situace, kdy se projekt integrace dostává do velkých potíží jak při implementaci vlastní, tak při pozdějším udržování řešení. Může to být vlivem nekompetentnosti integrátorů nebo samotné organi-zace, neschopností definice požadavků na integraci, případně jejich neustálým rozšiřováním a navyšováním. Tato práce se zaměřuje na odhalení takovýchto nebezpečí a nejčastějších selhání v oblasti rozšiřitelnosti a udržovatelnosti integrací. Na základě těchto zjištění jsou pak formulována doporučení pro zajištění dlouhodobé udržovatelnosti a rozšiřitelnosti řešení integrace podnikových aplikací a vytvořena sada hodnotících tabulek. V návaznosti na tato doporučení a s využitím těchto tabulek je v práci provedena analýza konkrétního případu integrace v konkrétní organizaci, jsou identifikovány problémy a navržena řešení těchto problémů, která se opírají o dříve formulovaná doporučení.V práci byl konstatován zásadní vliv analytických a přípravných fází tvorby integračního řešení, jeho standardizace, dokumentace a použití integračních nástrojů na výslednou udržovatelnost a roz