Integrace západního Balkánu do EU jako nástroj posilování konkurenceschopnosti - Lysák, Jiří; Bič, Josef; Němcová, Ingeborg, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Tato diplomová práce se zabývá procesem evropské integrace regionu západního Balkánu a jeho vlivem na konkurenceschopnost jednotlivých zemí. Práce je rozdělena do tří částí.První kapitola je věnována Kodaňským kritériím jako základním požadavkům na státy vstupující do Evropské unie, shrnuje teoretický přístup k jednotlivým oblastem procesu transformace a představuje koncept mezinárodní konkurenceschopnosti a způsoby jejího měření. Druhá kapitola práce analyzuje současný stav transformace, konkurenceschopnosti a evropské integrace jednotlivých ekonomik západního Balkánu i regionu jako celku a jmenuje nejvýznamnější provedené reformy. Poslední kapitola je zaměřena na klíčové reformy, které je nutné provést ke splnění Kodaňských kritérií, zkoumá jejich následný vliv na konkurenceschopnost a představuje perspektivu dalšího vývoje.
Vedoucí práce: Josef Bič
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses