Teorie střetu civilizací a realita současnosti. Případová studie - zlomová válka na hranici islámské kultury - Vycpálková, Ina; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Šabacká, Yvona, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá teorií střetu civilizací Samuela Huntingtona. Cílem je posoudit, zda je tato teorie platná i po více než dvaceti letech od svého vydání. V teoretické části je tato teorie podrobně rozebrána, a to i z pohledu její kvality a použitelnosti s využitím názorů kritiků Huntingtonovy práce a oborníků z oblasti kultury nebo mezinárodních vztahů. Praktickou částí je případová studie, ve které je teorie aplikována na konflikt v Sýrii. Střet v Sýrii je nejdříve analyzován z hlediska vývoje konfliktu, aktérů, významu náboženství a civilizací a následně jsou znaky civilizačních střetů z teorie použity jako kritéria pro zhodnocení, zda syrská válka odpovídá střetům civilizací, jak je charakterizuje Huntington. Přínosem této práce je posouzení použitelnosti Huntingtonovy teorie v současnosti a také doplnění Huntingtonova civilizačního pohledu do diskuze o příčinách a možnostech ukončení války v Sýrii.
Vedoucí práce: Zuzana Lehmannová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses