Trendy vo vývoji determinánt poľnohospodárskej produktivity v subsaharskej Afrike - Süllová, Júlia (2018)
Po niekoľkých dekádach kedy bol poľnohospodársky sektor v rozvojových krajinách potlačovaný do úzadia, sa mu v súčasnosti i v spojení s problematikou chudoby, či potravinovej neistoty opäť dostáva zvýšenej pozornosti. Rozvoj poľnohospodárstva v podobe značného zvýšenia produktivity bude v najbližších rokoch nevyhnutný predovšetkým v regióne Subsaharskej Afriky (SSA). V poľnohospodárskom sektore SSA dodnes pracuje väčšina tamojšieho obyvateľstva, pričom produktivita tu v porovnaní s ostatnými rozvojovými regiónmi po desaťročia nedokázala výraznejšie vzrásť. Táto diplomová práca sa vzhľadom na veľký význam poľnohospodárstva v procese redukcie sociálno-ekonomickej zaostalosti zaoberá hlavnými faktormi brzdiacimi jeho rozvoj v podmienkach SSA. Pozornosť je pritom predovšetkým upriamená na najzávažnejší problém sektoru v podobe nedostatočnej produktivity a vývoja jej determinánt v časovom horizonte určenom dostupnosťou dát z regiónu. Význam determinánt poľnohospodárskej produktivity je ďalej načrtnutý na príklade konkrétnej krajiny – Etiópie.