Průmysl 4.0 : Systémové řešení výroby pomocí produktů SAP - Chochol, Filip (2018)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou softwarové základny pro aplikaci principů konceptu Průmysl 4.0 ve výrobě. Důraz je kladen na implementaci produktů z balíků SAP MES. V teoretické části je vysvětlen pojem Průmysl 4.0, jeho technologické předpoklady a očekávaný dopad na světovou ekonomiku. Pozornost je dále zaměřena na podnikové informační systémy použitelné ve výrobním procesu, konkrétně pak na firmu SAP a její produkty. V praktické části založené na kvalitativním výzkumu formou virtuálních rozhovorů je analyzován proces zavádění SAP MES ve výrobních závodech respondentů. Hlavním výstupem celé práce je road mapa pro implementaci tohoto softwaru sestavená na základě získaných nejlepších praktik.