Problematika osvojení v právu ČR - Švancrová, Dominika (2018)
Práce se zabývá problematikou osvojení v České republice. V úvodních kapitolách jsou představeny základní pojmy, vyskytující se v rodinném právu a je proveden historický exkurz k počátkům náhradní rodinné péče. V další kapitole je představena aktuálně platná právní úprava osvojení v ČR a je popsán proces osvojení v praxi. Následující kapitola je věnována srovnání se zahraničními právními úpravami, konkrétně jde o slovenskou, britskou a dánskou. Poslední část práce se zabývá diskutovanými otázkami v oblasti osvojení, mimo jiné zahrnuje podkapitolu věnovanou osvojení registrovanými partnery či krátké pojednání o náhradním mateřství.