Trendy a souvislosti vývoje mezinárodního cestovního ruchu se zaměřením na region Evropa - Hefyuk, Nelya (2018)
Cílem této diplomové práce je analyzovat vývojové trendy mezinárodního cestovního ruchu se zaměřením na region Evropa. Analýza se zprvu zeměřuje na zkoumání příjezdů mezinárodního cestovního rucha a příjmů, které z této činnosti plynou. Následným cílem práce je analýza rozvoje subjektů, které zabezpečují služby cestovního ruchu na území Evropy. Cíle práce jsou naplňovány sledováním, komplementací a vyhodnocení aktuálních statistických údajů, které k dané problematice vážou. První kapitola práce je věnována teoretickému úvodu do problematiky, kde jsou rozebrány základní východiska mezinárodního cestovního ruchu. Počínaje druhou kapitolou navazuje analytická část práce. Zde jsou vymezeny regiony mezinárodního cestovního ruchu a je charakterizován jejich význam v mezinárodním cestovním ruchu. Od třetí kapitoly práce se obrací pozornost na region Evropa, jeho charakteristiku, význam v mezinárodím cestovním ruchu, kvantifikovatelné trendy včetně subregionálního rozložení mezonárodního cestovního ruchu a vymezení desteti nejnavštěvovanějších zemí Evropy. V návaznosti jsou rozebrány trendy cestovního ruchu na straně nabídky v podobě analýzy subjektů, které zabezpečují služby cestovního ruchu v Evropě. Nedílnou součástí práce je také kapitola, která je věnována nastínění perspektiv vývoje mezinárodního cestovního ruchu. Bylo zjištěno, že Evropa je těžištěm mezinárodního cestovního ruchu, významnou roli v tomto regionu zaujímají především země Evropské unie. Zároveň rozmach mezinárodního cestovního ruchu v Evropě jde ruku v ruce s rozvojem infrastruktury a suprastruktury cestovního ruchu, avšak s různou intenzitou a proporcionálním rozložením napříč zeměmi. S přihlédnutím na predikované změny si region Evropa udrží svě vedoucí postavení v mezinárodním cestovním ruch