Japonsko jako destinace mezinárodního cestovního ruchu - Kuděj, Jan (2018)
Tématem této diplomové práce je Japonsko a jeho pozice na trhu mezinárodního cestovního ruchu. Hlavním cílem práce je důkladně zhodnotit postavení Japonska jako destinace cestovního ruchu. Součástí práce je analýza japonské ekonomické situace, vlivu cestovního ruchu na ekonomiku, zhodnocení klíčových předpokladů pro rozvoj cestovního ruchu v zemi, analýza příjezdového, výjezdového a domácího cestovního ruchu Japonska a vyhodnocení konkurenceschopnosti destinace prostřednictvím indexu konkurenceschopnosti v cestovním ruchu, který zpracovává Světové ekonomické fórum. Pro závěrečné shrnutí veškerých poznatků je použita SWOT analýza, v rámci které jsou také navrženy další možnosti rozvoje cestovního ruchu v Japonsku.