Bezmocní všemohoucí : pojetí konceptu laicité ve francouzské společnosti. - Zuchowicz, Sofie (2018)
Diplomová práce zkoumá roli konceptu laïcité a jeho vnímání současnou multikulturní francouzskou společností v kontextu bezprecedentních bezpečnostních výzev posledních let. Specifický francouzský sekularismus byl přijat v roce 1905 zákonem  o odluce státu a církve. Od jeho implementace do právního systému prošla Francie mnoha změnami a francouzská společenská struktura se stala v průběhu let nábožensky i kulturně více diverzifikovanou, leč prameny konceptu zůstávají neměnné. Historický kontext formování laïcité a jeho specifika jsou základem  pro umožnění komplexní analýzy. Výzkumná hypotéza práce spočívá v předpokladu stabilizační funkce laïcité ve společnosti a existence dostatečných ochranných prostředků pro její zneužití ve prospěch mocensko-politických zájmů.  Pohled francouzské společnosti na představenou problematiku bude zkoumán pomocí komparativní analýzy průzkumů veřejného mínění provedených v roce 2015 a 2018.