Bezmocní všemohoucí : pojetí konceptu laicité ve francouzské společnosti. - Zuchowicz, Sofie; Müller, Karel B., 1972-; Lisa, Aleš, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Diplomová práce zkoumá roli konceptu laïcité a jeho vnímání současnou multikulturní francouzskou společností v kontextu bezprecedentních bezpečnostních výzev posledních let. Specifický francouzský sekularismus byl přijat v roce 1905 zákonem  o odluce státu a církve. Od jeho implementace do právního systému prošla Francie mnoha změnami a francouzská společenská struktura se stala v průběhu let nábožensky i kulturně více diverzifikovanou, leč prameny konceptu zůstávají neměnné. Historický kontext formování laïcité a jeho specifika jsou základem  pro umožnění komplexní analýzy. Výzkumná hypotéza práce spočívá v předpokladu stabilizační funkce laïcité ve společnosti a existence dostatečných ochranných prostředků pro její zneužití ve prospěch mocensko-politických zájmů.  Pohled francouzské společnosti na představenou problematiku bude zkoumán pomocí komparativní analýzy průzkumů veřejného mínění provedených v roce 2015 a 2018.
Vedoucí práce: Karel Müller
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses