Identifikácia faktorov ovplyvňujúcich úspešnosť fúzií a akvizícií - Iľašová, Dominika (2018)
Cieľom diplomovej práce je identifikovať faktory, ktoré ovplyvňujú úspešnosť či neúspešnosť fúzií a akvizícií. Dôvodom ich identifikácie je umožniť elimináciu nadmernej subjektívnosti už v preakvizčnej fáze a zamerať tak pozornosť na kritické body a strategicky významné rozhodnutia s dôrazom na zvládnutie integrácie. Práca začína charakteristikou problematiky a to definovaním fúzií a akvizícií, ich členením, historickým vývojom a motívmi. Následne sú v práci analyzované teoretické východiská úspešnosti či neúspešnosti týchto transakcií. Tretia kapitola poukazuje na časté chyby v procese M&A transakcií, najprv z globálneho hľadiska a následne chyby, ktoré sa objavujú v jednotlivých transakciách. Štvrtá kapitola sa zameriava na proces úspešnej transakcie a analýzu neúspešnej transakcie. Súčasťou tejto kapitoly sú poznatky, na ktoré pri úspešnej transakcii netreba zabúdať. Ide o časti, ktoré významne ovplyvňujú celkovú úspešnosť transakcie. Jednou z nich je aj riadne vykonané due diligence. Táto časť preto obsahuje sumarizáciu položiek, ktoré môžu byť pri vypracovaní due diligence kritické, a ktorých nevysporiadanie môže mať dopady na skutočnú realizáciu celej transakcie. Piata kapitola zahŕňa poznatky a odporúčania pre jednu z najkritickejších oblastí akvizičného procesu a tou je integrácia zainteresovaných subjektov.